آنالیز اپیدمیولوژیک COVID-19 و تجربه عملی از چین
تاریخ انتشار: چهارشنبه 27 فروردین 1399
| امتیاز:
گسترش سریع این بیماری همه گیر باعث نگرانی گسترده در جامعه بین المللی شده است. SARS-COV-2 از بازارهای غذای دریایی هونان ووهان شروع شده و احتمالا خفاش ها میزبان اصلی و پانگولین ها میزبان واسط بالقوه آن بوده اند. منبع فعلی بیماری عمدتا بیمارهای آلوده به SARS-COV-2 هستند. بیماران در دوره انکوباسیون ممکن است به منبع آلودگی تبدیل شوند. ویروس عمدتا از طریق قطرات تنفسی و تماس منتقل می شوند و عموم جمعیت مستعد بیماری هستند. این بیماری همه گیر از مرحله شیوع محلی و مرحله انتقال جامعه به دلیل قرار گرفتن در معرض بازار غذاهای دریایی عمده فروشی هونان ووهان پیشرفت کرده و هم اکنون به دلیل شیوع این بیماری همه گیر در مرحله انتقال گسترده است. در ابتدای این اپیدمی تعداد پایه مولدین(R0)، 2/2 و میانگین دوره انکوباسیون 2/5 روز بود. نسبت بیماران از نظر بالینی مریض 4/23 درصد، نرخ مرگ و میر پایین تر از SARS و MERS بود و 5/96 درصد مرگ ها در استان هوبی رخ داد یعنی جایی که اولین بار این بیماری مشاهده شد. در بین آن ها، افراد پیر با بیماری های زمینه بیشترین نرخ مرگ و میر را داشتند. کارمندان پزشکی چینی مجموعه ای از استراتژی ها و روش های موثر در تشخیص و درمان این بیماری را خلاصه کرده اند که منبع ارزشمندی برای همتایان بین المللی آن ها است. با مداخله قوی دولت و تلاش کادر درمانی چین، شیوع این بیماری در چین به تدریج کاهش پیدا کرده است.
J Med Virol. 2020 Apr 1. doi: 10.1002/jmv.25813. [Epub ahead of print]
Epidemiological analysis of COVID-19 and practical experience from China.
Ye Q1, Wang B1, Mao J1, Fu J1, Shang S1, Shu Q1, Zhang T2.
Abstract
The rapid spread of the epidemic has aroused widespread concern in the international community. SARS-COV-2 originated from Wuhan's Huanan wholesale seafood market, with bats as the likely original hosts and pangolins as potential intermediate hosts. The current source of the disease is mainly patients infected with SARS-COV-2. Patients in the incubation period may also become sources of infection. The virus is mainly transmitted via respiratory droplets and contact, and the population is generally susceptible. The epidemic has progressed through the local outbreak stage and community transmission stage due to exposure at Wuhan's Huanan wholesale seafood market and is now in the stage of large-scale transmission due to the spread of the epidemic. The basic productive number (R0) at the beginning of the epidemic was 2.2, with an average incubation period of 5.2 days. The proportion of critically ill patients was 23.4%, the mortality rate was lower than those of SARS and MERS, and 96.5% of deaths occurred in Hubei Province, where the outbreak occurred first. Among them, elderly men with underlying diseases had a higher mortality rate. Chinese medical staff have summarized a set of effective strategies and methods in the diagnosis and treatment of this disease that are worthy of reference for their international counterparts. With powerful government intervention and the efforts of Chinese medical staff, China's outbreak has gradually improved. This article is protected by copyright. All rights reserved.
This article is protected by copyright. All rights reserved.
PMID: 32237160