فعالیت ضد جهش و اثر پیشگیرانه چای سیاه بر روی سرطان مخاط دهان
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 30 مهر 1392
| امتیاز:
فعالیت ضد جهش و اثر پیشگیرانه چای سیاه بر روی سرطان مخاط دهان
محصول چای سیاه برای اثرات ضد جهش زایی و ضد سرطان در شرایط In vivo مورد بررسی قرار گرفت . در غلظت های 1.25 و 2.5 میلی گرم / ظرف ، چای سیاه اثرضد جهش زایی را با
N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine ( MNNG ) در سویه سالمونلا تیفی موریوم TA100 نشان داد . مدل سرطان مخاط دهانی (باکال) موش کونمینگ (KM ) با تزریق سلولهای سرطانی سلول سنگفرشی U14 به موش ایجاد شد. پس از تزریق، زخم در محل تزریق با چای سیاه آغشته شد. مشاهده شد که حجم تومورایجاد شده برای گروه تحت درمان با غلظت های مختلف چای سیاه کمتر از گروه شاهد بود . برش های بافتی سرطان مخاط باکال نشان داد که توسعه سرطان در گروه دریافت کننده چای سیاه در مقایسه با گروه شاهد ضعیفتراست. نتایج مشابهی در برش زخمهای لنفاوی گردن رحم مشاهده شد. با استفاده از واکنش رونویسی معکوس زنجیره پلیمراز (RT -PCR ) ، گروه دریافت کننده چای سیاه افزایشی را در پروتئین X وابسته به BCL- 2 (Bax) و کاهشی را دربیان لنفوم سلول B 2- (BCL-2) ، در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند. نتایج نشان داد که چای سیاه دارای یک اثر ضد جهش بهبود یافته و فعالیت پیشگیرانه از سرطان مخاط باکال در داخل بدن در مقایسه با گروه شاهد است.
Oncol Lett. 2013 Aug;6(2):595-599. Epub 2013 Jun 14.
Antimutagenic activity and preventive effect of black tea on buccal mucosa cancer.
Qian Y, Zhu K, Wang Q, Li G, Zhao X.
Source
Department of Biological and Chemical Engineering, Chongqing University of Education, Chongqing 400067, P.R. China.
Abstract
A black tea product was evaluated for anti-mutagenic and in vivo anticancer effects. At concentrations of 1.25 and 2.5 mg/plate, black tea exhibited anti-mutagenicity with N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine (MNNG) in the Salmonella typhimurium TA100 strain. A Kunming (KM) mouse buccal mucosa cancer model was established by injecting mice with U14 squamous cell carcinoma cells. Following injection, the wound at the injection site was smeared with black tea. It was observed that the tumor volumes for the groups treated with different concentrations of black tea were smaller than the control groups. The sections of buccal mucosa cancer tissue showed that cancer development in the black tea groups was weaker compared with that in the control group. Similar results were observed in the lesion section of the cervical lymph. Using reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR), the black tea groups demonstrated an increase in Bcl-2-associated X protein (Bax) and a decrease in B cell lymphoma-2 (Bcl-2) expression, compared with the control groups. The results demonstrated that black tea had an improved antimutagenic effect and in vivo buccal mucosa cancer preventive activity compared with the untreated control in mice.
PMID: 24137377