فردا 16 بهمن مصادف با روز جهانی سرطان است و متخصصان سرطان شناسی با شعار "سرطان - آیا میدانید؟" درصدد هستند برای مبارزه با تصورات غلط شایع میان جوامع راهکارهای مناسب برای پیشگیری از این بیماری را ارائه دهند.
به گزارش بنیان، چهارم فوریه هر سال به نام روز جهانی سرطان نامگذاری شده است تا با افزایش سطح آگاهیها در خصوص سرطان، راههای پیشگیری از بروز این بیماری به عموم مردم دنیا ارائه شود.
سرطان، باورهای غلط، دریافت واقعیت ها
موارد مهم و نکات آموزش مورد توجه از سوی "اتحادیه جهانی مبارزه با سرطان UICC" برای سال 2013 شامل چهار باور غلط در مورد بیماری سرطان می باشد که در بین عموم مردم شایع می باشد و این سازمان ضمن ارائه این موارد واقعیت های موجود جهان در زمینه سرطان را یاد آور می شود
این چهار باور غلط و در برابر آنها چهار واقعیت به شرح زیر می باشند:
باور غلط 1: سرطان فقط یک مشکل بهداشتی است.
واقعیت: سرطان فقط یک مشکل بهداشتی نیست و پیامدهای گسترده اجتماعی، اقتصادی و انسانی دارد.
باور غلط 2: سرطان بیماری افراد ثروتمند،مسن و کشورهای پیشرفته است.
واقعیت: سرطان یک بیماری فراگیرجهانی است که تمام سنین را مبتلا می کند و بار این بیماری در کشورهای در حال توسعه بسیار بیشتر است.
باور غلط 3: بیمار مبتلا به سرطان محکوم به مرگ است.
واقعیت: بسیاری از سرطان ها که زمانی مرگ در آنها حتمی بود، امروزه قابل درمان هستند و بیماران بسیاری بطور موثر درمان می شوند.
باور غلط 4: ابتلا به سرطان سرنوشت حتمی ماست.
واقعیت: با برنامه ریزی و اتخاذ راهبردهای صحیح یک مورد از هر 3 سرطان قابل پیشگیری است.
مردم چه نقشی دارند؟
در این روز افراد معمولی صاحبان مشاغل، موسسات دولتی و غیر دولتی در کنار یکدیگر و هرکدام به نوبه خود سعی در افزایش آگاهی عمومی پیرامون سرطان مینمایند. عموما این تلاش ها درباره انواع سرطان ها، نحوه مراقبت از بیماران سرطانی و نحوه جلوگیری از آنها میباشد. راههای متفاوتی که میتوان از آنها به این منظور استفاده کرد عبارت است از:
· تلویزیون، رادیو، روزنامه و اینترنت که میتوانند تریبون خوب و پرمخاطبی برای این منظور باشند.
· کمپین هایی که سازمان ملل برای والدین به منظور کاهش خطر بوجود آمدن برخی سرطانها برگزار میکند هم یکی از این تلاش هاست.
· میهمانی های خیریه که با هدف جمع آوری کمک های مردمی برای بیماران سرطانی برگزار میگردد که به صورت معمول از حضور یک یا چند سخنران که در مورد سرطان آگاهی ایجاد میکنند بهره میبرند.
· دکه های اطلاع رسانی، پوسترها، کتابچه و سایر ابزار مطالعاتی که میتوان به هر طریق توسط آنها در جامعه آگاهی ایجاد کرد.
در برخی کشورها در این روز تلاش میشود تا شناخت نسبت به انواع رایجتر سرطان نظیر سرطان سینه، سرطان ریه، سرطان پوست و سرطان های رایج در کودکان را در جامعه ایجاد کنند.
سازمان جهانی زندگی سالم (WHO) که به عنوان بازوی اجرایی سازمان ملل در بخش سلامت شناخته می شود، با همکاری موسساتی نظیر UICC در این روز تلاش میکنند تا بتوانند با آموزشهای لازم و ایجاد آگاهی در وهله اول از بروز سرطان و پس از آن به راههای درمان و مراقبت از آن بپردازند.
ریشه این روز
سرطان یکی از بیماریهای شایع در جهان است که میتواند منجر به مرگ شود، با توجه به آمار ارائه شده از موسسه WHO در بازه زمانی بین سالهای 2005 تا 2015 نزدیک به 84 میلیون نفر از این بیماری خواهند مُرد اگر در این امر تدبیری اندیشیده نشود. کشورهایی که درآمد کم یا متوسط دارند قطعا تلفات بیشتری در این زمینه خواهند داد چرا که هزینه های درمان و نگهداری از سرطانیان بسیار سرسام آور است.
روز جهانی سرطان بخشی از برنامه جهانی مبارزه با سرطان است که اولین بار در پاریس در روز چهارم فوریه سال 2000 در نیوملنیوم (New Millennium) مراسم برگزار شد. این مراسم به منظور ایجاد هماهنگی بین محققان، متخصصان سلامت، بیماران، دولتمردان، صنعتگران و بهورزان برای مبارزه با سرطان بود. این مراسم با همکاری سازمانها و موسسات مختلف نظیر سازمان بهداشت جهانی، آژانس انرژی اتمی و سایر موسسات بین المللی برگزار میگردد. UICC اولین روز جهانی سرطان را در سال 2006 سازماندهی نمود.
نماد ها
نشانه های مختلفی برای سرطان های مختلف در دنیا مرسوم شده است. به عنوان مثال روبان صورتی برای سرطان سینه و روبان نارنجی برای سرطان کودکان و نرگس زرد که نماد سازمان ضد سرطان آمریکاست که به نوعی گسترش دهنده امید مردم برای ریشه کن شدن سرطان در آینده است. -
منبع: مجله علمی کائسنا