مطالعه بر روی گلیکوپروتئن ها جهت طراحی داروهای موثرتر
پژوهشگران به تازگی کشف کرده اند چگونه میزان قند موجود در ساختمان ترکیباتی موسوم به گلیکو پروئین ها که در غشا سلول قرار دارند به پایداری و عملکرد آن ها کمک می کند.
امتیاز:
به گزارش بنیان به نقل از medicalxpress،داروسازی از دانشگاه Simon Fraser نتیجه مطالعات خود در مورد ساختار و عملکرد گلیکوپروتئین ها را اخیرا درمقاله ای به چاپ رسانده است.
گلیکوپروتئین ها یا glycoprotein ،پروتئین هایی هستند که درغشا جای دارند ودر بسیاری موارد با بیماری ها مرتبطند.آن ها ارتباط بین سلول ها و برهمکنش عوامل بیماری زا مانند ویروس ها ، باکتری ها و نیز ارتباط با محیط خارج سلول را تسهیل می کنند.
داروسازی به نام Bingyun sun و همکارانش کشف کرده اند چگونه میزان یک نوع قند به نام N-Glycan برروی پروتئین های غشایی در سطح سلول تغییرداده می شوند .این تغییرات به پایداری این پروتئین ها کمک کرده و برروی عملکرد آن ها تاثیر گذارند.
محققان مشاهدات خود را در مورد ارتباط میان تعداد قندها بر روی گلیکوپروتئین و عملکرد آن در پنج گونه جانوری شامل کرم، مگس، ماهی، موش و انسان بررسی کرده اند. این بررسی ها ثابت کرده است که این ارتباط در طول تکامل حفظ شده است. دانشمندان به کمک تکنیک ها ی مورد استفاده در پرتئومیکس نظیر HPLC و MS مکان دقیق اتصال N-Glycan صد ها گلیکوپروتئین رامشخص کرده اند.آن ها گلیکو پروتئین های سطح سلول را در یک نوع سلول بنیادی موش به صورت ژنتیکی با خاموش کردن ژنی موسوم به HPRT مورد بررسی قرار داده اند.نقص این ژن در انسان سندرومی به نام لش نیهان یاLesh-Nyhan ایجاد می کند که یک اختلال متابولیکی است و باعث عوارضی از جمله کند ذهنی می شود.
سرپرست گروه می گوید فهم عمیق تر ارتباط بین موقعیت قند ها بر روی گلیکوپروتئین ها و عملکرد پروتئین ها در تحقیقات پزشکی و صنعت داروسازی مفید خواهد بود.
ارتباط سلول ها با محیط پیرامونشان در فریند هاو عملکرد سلولی مانند رشد،تکامل،ایمنی و پیری مهمند.فهم بهتر این ارتباطات به دانشمندان در طراحی بهتر داروها یی با سمیت کمتر برای درمان بیماری ها کمک خواهد کرد.
پایان مطلب/