رئیس بیمارستان فارابی:
پیوند ۱۲ قرنیه مصنوعی در بیمارستان فارابی/ استفاده از سلول بنیادی برای درمان قرنیه
رئیس بیمارستان فارابی استفاده از قرنیه مصنوعی را یکی از راهکارهای درمانی برای بیماران برشمرد و گفت: در این روش شانس رد پیوند کمتر است و در عین حال عوارض پس از جراحی و نیاز به مصرف دارو بسیار کم میشود.
امتیاز:
به گزارش بنیان، محمود جباروند با اشاره به کاربرد سلولهای بنیادی در ترمیم آسیبهای چشمی خاطر نشان کرد: مدت زمانی است که از سلولهای بنیادی برای ترمیم سلولهای سطحی قرنیه استفاده میکنیم.
وی با اشاره به اینکه افرادی که دچار آسیبدیدگی چشمی از ناحیه دو چشم هستند و لایه قرنیه آنها بر اثر برخورد با مواد شیمیایی کدر میشود، افزود: در این گونه از بیماران قرنیه خاصیت خود را از دست میدهد و بر اثر تشکیل غیرطبیعی عروق دور بافت قرنیه، پیوند قرنیه در این بیماران امکانپذیر نیست.
رئیس بیمارستان فارابی گفت: امکان پیوند قرنیه برای افرادی که قرنیه کدر و پرخون دارند وجود ندارد و در این راستا با استفاده از سلولهای بنیادی قرنیه که معمولاً از افراد درجه یک آنها یا در نهایت افراد غریبه استحصال میشود سلول بنیادی در محیط آزمایشگاه روی بافت جنینی کشت داده شده و پس از استحصال به قرنیه پیوند زده میشود تا زمینه برای پیوند قرنیه فراهم شود.
به گفته جباروند اکنون این کار در بیمارستان فارابی در حال انجام است که موفقیتهای زیادی را در پی داشته است.
این متخصص چشم با بیان اینکه همه انسانها بدون اینکه آسیبی به خود وارد کنند می توانند سلول بنیادی اهدا کنند، افزود: تنها بخشی که ما از افراد برای استحصال سلول بنیادی برمیداریم بافتی به اندازه 2 در2 میلیمتر است که هیچ مشکلی برای فرد دهنده ایجاد نمیکند.
جباروند گفت: در عین حال برای پیوندهای سلول بنیادی ترجیح میدهیم از بافت چشمی خود فرد استفاده کنیم که این امر در افرادی که تنها یک چشم آنها آسیب دیده امکانپذیر است، به این شکل که از چشم دیگر نمونه سلولی را برمیداریم و پس از کشت در محیط آزمایشگاه به چشم دیگر پیوند میزنیم تا زمینه برای پیوند قرنیه فراهم شود.
وی ادامه داد: در پیوندهایی که از غیر از خود شخص سلول دریافت میشود، فرد باید تا مدت زمان زیادی برای سرکوب کردن تهاجم سیستم ایمنی دارو مصرف کند که عوارض کبدی و کلیوی زیادی را برای فرد در پی دارد.
رئیس بیمارستان فارابی استفاده از قرنیه مصنوعی را یکی دیگر از راهکارهای درمانی برای بیماران برشمرد و گفت: در این روش شانس رد پیوند کمتر است و در عین حال عوارض پس از جراحی و نیاز به مصرف دارو بسیار اندک میشود.
وی در مورد خصوصیات قرنیه مصنوعی گفت: قرنیه مصنوعی یک ماده سنتتیک است که با بافت انسان سازگاری دارد و شکل و انحنای آن و کارکرد طبیعی آن مانند قرنیه طبیعی انسان است.
جباروند تصریح کرد: تاکنون حدود 12 بیمار در بیمارستان فارابی تحت عمل جراحی و پیوند قرنیه مصنوعی قرار گرفتهاند که نتایج آن نسبت به استفاده از سلولهای بنیادی بهتر است.
به گزارش فارس وی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد کمبود تجهیزات پزشکی با توجه به تحریم های موجود و افزایش قیمت ارز گفت: با توجه به اینکه این وضعیت را پیش بینی میکردیم از سال گذشته انبارهایمان را از مواد مصرفی چشم پزشکی پر کردیم و تقریباً تمام تجهیزاتمان به روز شده و اگر تا 10 سال دیگر به ما تجهیزات ندهند مشکلی نداریم.
جباروند اذعان داشت: ولی با بیمهها مشکل داریم چرا که حدود 7 ماه است که پرداختی به ما نداشتهاند و 14 میلیارد تومان از تأمین اجتماعی و خدمات درمانی طلبکاریم که در گردش کار بیمارستان تاثیر گذاراست.
پایان مطلب/