موفقيت دانشمندان ژاپني در توليد پلاكت خون از سلولهاي بنيادي
دانشمندان ژاپني موفق به توليد سلولهاي پلاكت خون از طريق تغيير برنامه سلولهاي بنيادي به دست آمده از سلولهاي بالغ شدهاند كه ارائه كننده پتانسيلي براي يک منبع تجديدپذير از اجزاي شکننده خون است.
امتیاز:
به گزارش بنیان به نقل از ايسنا، محققان مركز تحقيقات و برنامه سلولهاي بنيادي القا شده شبهجنيني دانشگاه كيوتو در ژاپن به ارائه دادهها و توانايي خود براي توليد اين سلولها در نشست انجمن خونشناسي آمريكا پرداخته و طول حيات مشابه آنها را با پلاكتهاي عادي بدن انسان تاييد كردند.
دكتر فوجي اتو، استاد مركز كيوتو و مؤلف ارشد اين پژوهش، گام بعدي اين تحقيقات را انجام آزمايش براي تعيين كاركرد اين پلاكتها در بدن انسان دانست.
سلولهاي بنيادي القا شده شبهجنيني با تغيير برنامه سلولهاي معمولي پوست يا خون انسان به حالت اوليه آنها كه قابليت تبديل به گونههاي متفاوتي از سلولها را دارند، به وجود ميآيند.
اين سلولها براي اولين بار در سال 2006 كشف شده و يك راهحل عالي براي بحثهاي اخلاقي در مورد كاربرد سلولهاي بنيادي جنيني محسوب ميشد؛ اما ثابت شده كه فرآيند توليد سلولهاي جهشنيافته بسيار چالشبرانگيز است.
از محدوديتهاي استفاده از اين سلولهاي بنيادي براي توليد پلاكت ميتوان به قابليت شناسايي شيوهاي به منظور ساخت تعداد زيادي از پلاكتهاي كاربردي با كيفيت بالا اشاره كرد.
اين محققان، پلاكتهاي بدست آمده در آزمايشات خود را بر روي موشهايي با ضعف سيستم ايمني امتحان كرده و متوجه شدند كه طول عمر آنها با طول عمر پلاكتهاي درون خون انسان يكي است.
پلاكتها در زمان خونريزي به هم چسبيده و رگ خون محل آسيب ديده را بند ميآورند كه منجر به التيام زخم ميشود. پلاكتهاي مورد استفاده براي انتقال خون از خونهاي اهدايي گرفته شده، اما از عمر مفيد كوتاهي برخوردارند؛ چرا كه بايد در دماي اتاق ذخيره شده و قابل انجماد نيستند.