چرا حس بویایی در سن پیری کاهش می یابد
با افزایش سن پستانداران، حس بویایی آن ها رو به کاهش می گذارد.
امتیاز:
به گزارش بنیان به نقل از medicalxpress، در مطالعه ای جدید محققین دانشگاه ماینز به بررسی دلیل کاهش حس بویایی با افزایش سن پرداخته اند. به این منظور آن ها تکوین سلول های بنیادی در مغز موش ها را با استفاده از گزارشگرهایی موسوم به کانفتی(confetti reporters) مورد ردیابی قرار دارند. سپس آن ها داده های پیچیده بدست آماده با استفاده از الگوریتم های هوش را مورد آنالیز قرار دادند.
در پستانداران، تولید نورون های جدید عمدتا محدود به دوره کودکی است و در بزرگسالان تنها در مناطق اندکی از مغز جلویی اتفاق می افتد. یکی از این مناطق، نورون های بویایی هستند که از طریق یک سری مراحل بینابینی از سلول های بنیادی تولید می شوند. تولید این نورون ها با افزایش سن کاهش می یابد. همان طور که گفته شد در این مطالعه محققین از گزارشگری موسوم به کانفتی برای ردیابی رده ای استفاده کردند. در مغز موش ها آن ها سلول های بنیادی منفرد و اخلاف آن ها را برای درخشیدن با رنگی خاص القا کردیم. با استفاده از این روش، آن ها توانستند کلونی هایی را شناسایی کنند که در زمان های مختلف با رنگ های مختلف بدرخشند. در گام بعدی، آن ها به مقایسه کلون های موجود در موش های جوان و پیر پرداختند تا مشارکت سلول های بنیادی منفرد در نورون زایی و تولید سلول های بویایی بالغ را بررسی کنند. در ادامه مدل های ریاضی این نورون زایی بر مبنای گزارشگر کانفتی نشان داد که توانایی خودنوزایی در سن پیری و بویژه در مراحل بینابینی این سلول ها موسوم به پیش سازهای تقویت شونده موقت کاهش می یابد. هم چنین آنالیزها نشان داد که تقسیم نامتقارن سلولی در سلول های بنیادی در موش های پیر افزایش می یابد و این بدین معنی است که با افزایش سن سلول های کمتری به سلول های بویایی تمایز می یابند.
پایان مطلب/