دکتر لیلا ستاریان
درمان بیماریهای شبکیه به کمک سلولهای بنیادی میسر شد
سرگروه اعضای " چشم پژوهشگاه رویان" گفت: فاز مطالعاتی و تحقیقات آزمایشگاهی و مطالعات حیوانی درمان بیماریهای شبکیه به کمک سلولهای بنیادی به پایان رسیده است و نتایج بیانگر دستیابی محققین ایرانی به سلولهای قابل پیوند در انسان است.
امتیاز:
دکتر لیلا ستاریان سرگروه اعضای " چشم پژوهشگاه رویان" در گفتگو با "بنیان" اظهار داشت: فاز مطالعاتی و تحقیقات آزمایشگاهی و مطالعات حیوانی درمان بیماریهای شبکیه به کمک سلولهای بنیادی به پایان رسیده است و نتایج بیانگر دستیابی محققین ایرانی به سلولهای قابل پیوند در انسان است.
وی افزود: بر همین اساس مراحل کار مقدماتی برای تهیه وسایل ، آزمایشگاهها و اتاق عملهای مناسب برای پیوند در انسان شروع شده است و با گرفتن مجوز از وزارت بهداشت و سازمان جهانی بهداشت کار پیوند شروع خواهد شد.
وی در تشریح این تحقیق افزود: نتایج طرحهای تحقیقاتی و مطالعات در حیوانات آزمایشگاهی نشان داده که بیماریهای چشمی مرتبط با نقص در عملکرد سلولهای اپیتلیوم رنگدانهدار بینایی را میتوان به طور نسبی با استفاده از سلولهای بنیادی تمایز یافته به سلولهای اپیتلیوم رنگدانهدار بینایی درمان کرد.
به گفته دکتر ستاریان مهمترین این نوع بیماریها، نابینایی مربوط به سن می باشد.
(Age macular degeneration; AMD) که از سنین میانسالی شروع شده و به تدریج با از بین رفتن سلولها به نابینایی منجر می شود.
وی اضافه کرد : اشتارگات (Stargardt) بیماری ژنتیکی مرتبط با نقص در عملکرد سلولهای اپیتلیوم رنگدانهدار بینایی است که افراد جوان و نوجوان را درگیر مینماید که امید میرود با استفاده از سلولهای بنیادی بتوان این بیماری را هم تا حدی درمان کرد.
به گفته این محقق پژوهشگاه رویان، از آنجائیکه این بیماریها منشا ژنتیک دارند از سلولهای خود فرد نمیتوان برای پیوند استفاده کرد، پس بنابراین منشا سلولهای پیوندی از سلولهای بنیادی جنینی خواهد بود که طی فرایندی شصت روزه به سلولهای اپی تلیوم رنگدانه دار بینایی متمایز شدهاند.
وی همچنین گفت: در جهان و همچنین در ایران طرحهای تحقیقاتی زیادی در مورد پیوند سلولهای بنیادی در چشم در حال اجرا است که اکثرا در مرحله مطالعه بر روی حیوان متمرکز است، اما تعداد معدودی از طرحها به مرحله کارآزمایی بالینی در انسان رسیده است به طوری که نتیجه یکی از طرحها نشان دهنده بهبود نسبی بینایی در دو فرد مبتلا به بیماری AMD و اشتارگات، چهار ماه پس از پیوند سلولهای اپیتلیوم رنگدانه دار مشتق از سلولهای بنیادی جنینی بوده است.
دکتر ستاریان با تایید درمان برخی بیماریهای شبکیه در پژوهشگاه رویان بیان داشت: سن افراد داوطلب برای درمان به کمک این روش تحقیقاتی " میانسالی" است که اگر نتایج قطعی بی خطر بودن و در عین حال مناسب بودن این اقدام درمانی ثابت شود، هزینه درمان در ایران مسلما کمتر از سایر کشورها خواهد بود.
پایان مطلب/