تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 06 اردیبهشت 1401
چرا اکثر افراد سیگاری به سرطان ریه مبتلا نمی‌شوند؟
یادداشت

  چرا اکثر افراد سیگاری به سرطان ریه مبتلا نمی‌شوند؟

طبق تحقیقات اخیر دانشمندان، برخی افراد سیستم‌های بسیار ماهری برای ترمیم آسیب DNA یا سم‌زدایی دود سیگار دارند.
امتیاز: Article Rating

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیان، گرچه استعمال سیگار عامل اصلی سرطان ریه است؛ با این حال تنها تعداد کمی ‌از سیگاری‌ها به این بیماری مبتلا می‌شوند. مطالعه‌ای که توسط دانشمندان کالج پزشکی آلبرت اینشتین انجام شد و به تازگی به صورت آنلاین در Nature Genetics منتشر شد، نشان می‌دهد که برخی از سیگاری‌ها ممکن است مکانیسم‌های قوی داشته باشند که با محدود کردن جهش‌ها، از آنها در برابر سرطان ریه محافظت می‌کند. این یافته‌ها می‌تواند به شناسایی آن دسته از سیگاری‌هایی که با خطر ابتلا به این بیماری مواجه هستند و بنابراین نیاز به نظارت دقیق دارند، کمک کند.

 

مطالعه جهش‌های سلولی

مدت‌ها تصور می‌شد که سیگار با تحریک جهش‌های DNA در سلول‌های طبیعی ریه، منجر به سرطان ریه می‌شود. دکتر یان ویج، نویسنده ارشد و استاد دانشگاه و رئیس ژنتیک کالج پزشکی آلبرت اینشتین گفت: «اما این هرگز تا زمان مطالعه ما ثابت نشد، زیرا هیچ راهی برای تعیین کمیت دقیق جهش در سلول‌های طبیعی وجود نداشت. تا اینکه، دکتر ویج این مشکل را با توسعه یک تکنیک توالی‌یابی جدید به نام تقویت جابجایی چند سلولی (Single-Cell Multiple Displacement Amplification: SCMDA) حل کرد. همانطور که در Nature Methods در سال 2017 گزارش شده است، این روش خطاهای توالی‌یابی را محاسبه کرده و کاهش می دهد.

محققان انستیتو انیشتین از SCMDA برای مقایسه چشم انداز جهشی سلول‌های اپیتلیال طبیعی ریه (به عنوان مثال، سلول‌های پوشاننده ریه) از دو نوع افراد استفاده کردند: 14 فرد 11 تا 86 ساله که هرگز سیگار نکشیده‌بودند و 19 سیگاری، 44 تا 81 ساله، که حداکثر 116 بسته سیگار در سال کشیده بودند. سلول‌ها از بیمارانی که برای آزمایش‌های تشخیصی غیر مرتبط با سرطان تحت برونکوسکوپی قرار می‌گرفتند، جمع آوری شد. سلول‌های ریه برای سال‌ها، حتی دهه‌ها زنده می‌مانند و بنابراین جهش‌ها می‌توانند طی سالیان و با مصرف سیگار در آنها تجمع پیدا کند.

جهش‌های ناشی از سیگار کشیدن

محققان دریافتند که جهش‌ها (انواع تک نوکلئوتیدی و درج‌ها و حذف‌های کوچک) در سلول‌های ریه افراد غیرسیگاری با افزایش سن تجمع می‌یابد و جهش‌های قابل توجهی نیز در سلول‌های ریه افراد سیگاری یافت‌می‌شود. "این یافته، به طور تجربی تایید می‌کند که سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان ریه را با افزایش فراوانی جهش‌ها، همانطور که قبلاً فرضیه شده بود، افزایش می‌دهد." این احتمالاً یکی از دلایلی است که چرا تعداد کمی‌ از افراد غیرسیگاری به سرطان ریه مبتلا می‌شوند، در حالی که 10 تا 20 درصد از سیگاری‌های مادام العمر دچار سرطان ریه می‌شوند.

یکی دیگر از یافته‌های این مطالعه این بود که، تعداد جهش‌های سلولی شناسایی‌شده در سلول‌های ریه به‌طور مستقیم با تعداد سال‌های مصرف سیگار افزایش یافت - و احتمالاً خطر ابتلا به سرطان ریه نیز افزایش یافت. اما جالب اینجاست که افزایش جهش‌های سلولی پس از 23 سال قرار گرفتن در معرض سیگار متوقف شد.

دکتر اسپیواک، از نویسندگان این مقاله می‌گوید: «سیگاری‌ترین افراد دارای بیشترین میزان جهش نیستند. "داده‌های ما نشان می‌دهد که این افراد علی‌رغم مصرف زیاد سیگار، ممکن است برای مدت طولانی زنده بمانند؛ زیرا توانسته‌اند تجمع جهش‌های بیشتر را سرکوب کنند. این کاهش جهش‌ها می‌تواند ناشی از این باشد که این افراد دارای سیستم‌های بسیار ماهری برای ترمیم آسیب DNA یا سم‌زدایی دود سیگار هستند. "

پایان مطلب/

لینک منابع:

https://www.nature.com/articles/s41588-022-01035-w

https://www.eurekalert.org/news-releases/948821

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

کلیدواژه
کلیدواژه
دسته‌بندی اخبار
دسته‌بندی اخبار
Skip Navigation Links.