یادداشت
دانشمندان کلید جوانسازی با خون و "راز خون آشام" را یافتند
این یافته به موشهای پیر امکان میدهد با استفاده از خون موشهای جوانتر، بتوانند عمر طولانیتری داشته باشند.
امتیاز:
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیان، فرآیند پیری شامل تخریب سیستمیک انواع بافتها و اندامها است که با کاهش تدریجی و کاهش عملکردی توانایی بازسازی بدن مشخص میشود. محققان چینی در مطالعات جدیدی که در ژوئن 2022 و در مجله معتبر Cell Stem Cell به چاپ رسید؛ بیان کردند که بررسیهای قبلی انجام شده در زمینه جوانسازی، تنها این فرآیند را توصیف میکند، در حالیکه مکانیسمهای ضروری دخیل در آن و اینکه چگونه خون جوان، واکنشهایی را در سلولهای پیر ایجاد میکند؛ توضیح نمیدهند. گروهی از محققان مؤسسه جانورشناسی و موسسه ژنومیک پکن در آکادمی علوم چین، تکنیکی موسوم به "خون آشام" را کشف کردهاند که شامل گرفتن خون جوان و تزریق آن به موشهای مسن با هدف طولانیتر کردن عمر آنها میباشد. این مطالعه نشان داد که قرار گرفتن در معرض خون پیر میتواند فرآیند پیری در اندامها و همچنین انواع سلولهای مختلف در بدن موشهای جوان را تسریع نماید و بالعکس، تزریق خون جوان به موشهای پیر میتواند سلولهای بنیادی بالغ و سلولهای سوماتیک اطراف آنها را "جوانسازی" کند.
محققان همچنین دریافتند که سلولهای بنیادی و سلولهای پیشساز خونساز (HSPCs) – نوعی از سلولهای بنیادی که باعث ایجاد سایر سلولهای خونی و سلولهای ایمنی میشود - از جملهی سلولهای حساس به خون جوان هستند.
حداقل از اواخر دهه 1950 که اولین تحقیق در مورد این موضوع منتشر شد، دانشمندان به خواص ضد پیری خون جوان علاقه نشان دادند و از اوایل دهه 2000 توجه روز افزونی به این موضوع ایجاد گردید. برای درک فرآیند پیری، دانشمندان تکنیکی به نام پارابیوز هتروکرونیک (heterochronic parabiosis) را توسعه دادند که در آن یک موش جوان و یک موش پیر از سیستم گردش خون مشترکی برخوردارند تا محققان بتوانند نحوه واکنش بافتها و اندامها را در سطح سیستمیک ارزیابی کنند. پارابیوز هتروکرونیک باعث احیای سلولهای بنیادی و جوانسازی سیستمیک در بافتهای پیر میشود.
در سال 2005، دانشمندان دانشگاه استنفورد پس از تزریق خون جوان به یک موش پیر به مدت یک ماه، نشانههایی از جوانسازی را در ماهیچهها و کبد موشهای پیر مشاهده کردند. در مطالعه حاضر، محققان چینی بیش از 164000 سلول منفرد را از هفت اندام بدن موشها در طول مدت پنج سال جداسازی و مقایسه کردند تا مکانیسمهایی را شناسایی کنند که به پارابیوز اجازه میدهد به فرآیند پیری و جوانسازی کمک کند. محققان میگویند که اثرات جوانسازی در موشهای پیر ناشی از فعالسازی HSPCهای مسن است تا تغییر مکان و جابجایی HSPCهای جوان به سمت مغز استخوان.
محققان همچنین اظهار کردند که این مطالعه، منبعی قابل استناد برای ارتقای درک در مورد عوامل سیستمیک مرتبط با افزایش سن و چگونگی هدف قرار دادن آنها به منظور کاهش پیری است. این تحقیق بر روی موشهای زنده انجام شد، اما بسیاری از دانشمندان و محققان به پتانسیل جوانسازی این مطالعه بر روی انسانهای پیر علاقهمند هستند. در این راستا، در استارتاپی بحثبرانگیز با نام Ambrosia در ایالات متحده، که در زمینه انتقال خون و با هدف پروژه جوانسازی انسان برگزار شد، پیشنهاد تزریق پلاسمای انسانی از اهداکنندگان جوان- با حدود 1.5 لیتر (50 اونس مایع)- به رگهای افراد مسن ارائه شد. اما این محصول در سال 2019 توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده به عنوان محصولی "غیر ایمن یا غیر مؤثر" مورد انتقاد قرار گرفت.
مطالعه بیولوژی سیستماتیک در مورد اینکه چگونه خون جوان باعث جوانسازی بافتها و اندامهای متعدد میشود.
پایان مطلب/
:Ref
- Ma S, Wang S, et al., Heterochronic parabiosis induces stem cell revitalization and systemic rejuvenation across aged tissues. Cell Stem Cell. 2022 2;29(6):990-1005.e10. doi: 10.1016/j.stem.2022.04.017. Epub 2022 May 24. PMID: 35613617.
- https://www.asiaone.com/china/chinese-team-may-have-discovered-vampire-secret-rejuvenating-blood.
- https://uk.news.yahoo.com/chinese-scientists-develop-vampire-technique-060722386.html.