مصاحبه
خدمات مرکز سلول درمانی پژوهشگاه رویان برای بیماریهای صعب العلاج
مدیر گروه پزشکی بازساختی و سرپرست مرکز سلول درمانی پژوهشگاه رویان از آخرین اخبار بالینی در خصوص خدمات مرکز سلول درمانی رویان خبر داد.
امتیاز:
دکتر مسعود وثوق پزشک و دانش آموخته دکتری تخصصی بیوتکنولوژی پزشکی و عضو هیات علمی و پژوهشگاه رویان در گفت و گو با خبرنگار سایت خبری " بنیان " در گفتگویی آخرین نتایج از طرحهای جدید سلول درمانی برای بیماران را تشریح کردند. وثوق در ابتدای گفتگو تصریح کردند، همانطور که در مصاحبههای قبلی هم ذکر کردیم رسالت اصلی ما از راه اندازی مرکز سلول درمانی، تبدیل دانش پایه به دانش بالینی است تا بتوان با استفاده ازآن به درمان بیماریهای صعب العلاج کمک کنیم. در همین راستا گروه پزشکی باز ساختی از 15 سال پیش با این هدف شروع به کار کرده است تا بتواند پرسشهای بنیادی را به خدماتی قابل استفاده برای مردم تبدیل کند. این خدمات نیازمند این بود که در ابتدا بی خطر بودن آنها در قالب فاز1 کارآزمایی بالینی بررسی شود، متعاقب آن کارآزماییهای بالینی متعددی در حوزههای مختلفی برای شاخههایی مانند سیستم عصب مرکزی، پوست، قلب، کلیه، ، کبد و ارتوپدی شروع و انجام به کار شود.
کارآزمایی بالینی برای بیماریهای MS و ALS
وثوق در خصوص طرحهای در حال اجرا در این زمینه اظهار داشت که: جدیدا دو کارآزمایی بالینی را برای بیماریهای مزمن MS و ALS شروع کردهایم و در حال ادامه هستیم ، به عنوان مثال برای بیماری ALS در فاز اول کارآزمایی بالینی ، مرحله تزریق دوم را هم انجام داده ایم و اطلاعات آنرا نیز به زودی منتشر خواهیم کرد. برای تزریق دراین دو بیماری عصبی، از سلولهای بنیادی مزانشیمی آلوژن تهیه شده در بانک زیستی مرکز atmp رویان استفاده کردیم. لازم به ذکر است این دو کارآزمایی بالینی با همکاری شرکت فن آوری بن یاختههای رویان و شرکت سل تک فارمد در حال انجام است تا بتوانیم باهمکاری همدیگر و در قالب کار تیمی به این دو گروه از بیماران دارای این بیماری صعب العلاج ، خدمتی ارائه کرده باشیم. البته این راهم باید قید کرد که برای بیماری MS نیز در صدد هستیم یک کارآزمایی بالینی جدید را از سال آینده شروع کنیم.
درمانگاهپوست
در حوزه درمان، کلینیک درمان ویتیلیگو یا لک و پیس پوستی این مرکز، علاوه بر خدمات رایج پوست در زیبایی، یکسری خدمات منحصربه فرد در سطح کشور ارائه میدهد. زیرا در این مرکز افراد بعد از انجام ویزیت درصورتی که کاندید سلول درمانی باشند وارد بخش خدمات درمانی می شوند. به عنوان مثال برای بیماری ویتیلیگو که یک بیماری یک بیماری پوستی است که از اختلال رنگدانه ای ناشي می شود. در اين بيماری سلولهای ملانوسيت که حاوی رنگدانههای پوست (ملانین) هستند، توانايي توليد ملانين را از دست داده و متعاقبا لكههای سفيد رنگي روی پوست ايجاد مي شود.خوشبختانه در این مرکز محصول ریکالرسل که یک سالی هست تاییدیه سازمان غذا و دارو را گرفته است، هم اکنون به عنوان اولین محصول سلولی کشور وارد فهرست دارویی کشور شده است و همین الان کلینیک پوست رویان پذیرای بیماران ویتیلگویی است که از کل کشور جهت درمان در حال مراجعه هستند و ما این سرویس را بصورت منظم در کلینیک خودمان و البته با همکاری شرکت سل تک فارمد به عرصه درمانی وارد میکنیم.
پیامی به متخصصان حوزه پوست وزیبایی
وثوق در ادامه پیامی را برای تمامی کلینیکهای پوست و در واقع به بیمارستانهای تخصصی پوست اعلام کردند و گفتند که هرمرکزی در صورتی که علاقه مند باشند در حوزه ویتیلگو کار تخصصی انجام دهند و حتی بخواهند بحث سل تراپی را راه اندازی کنند، مرکز ما این آمادگی را در پژوهشگاه رویان برای آموزش پزشکان متخصص برای دورههای سلتراپی را دارد و میتواند نقش کانونی برای شروع و راه اندازی این خدمات برای سایر پزشکان فعال در سایر مراکز هم داشته باشد تا این خدمت در سایر مراکز تخصصی و پوست کشور نیز عملیاتی شود.
درمان بیماری پارکینسون وRPE با سلولهای بنیادی
برای درمان بیماری پارکینسون که یک بیماری مزمن، تحلیل رونده عصبی است، آزمایشهای حیوانی و حتی بررسیها در مدل پریمات، مدل میمون، آن هم انجام شده است و هم اکنون با دو مرکز علمی دانشگاهی کشور در حال مذاکره هستیم تا بتوانیم فاز یک کارآزامایی بالینی آنرا استارت بزنیم البته لازم به ذکر است این پروژه را آقای دکتر بهاروند هدایت میکنند و من فقط از کنار شاهد تلاشها و خدمات آنها هستم. در خصوص بیماری RPE، ما هنوز روی بحث بررسیهای مدلهای حیوانی هستیم و هنوز در تامین مدل حیوانی مناسب برای RPEخیلی موفق نبودیم، البته امیدواریم بتوانیم مدل حیوانی مناسب آنرا تهیه کنیم چون سلولهای آن خیلی وقت است که برای پیوند آماده شده است. لازم به ذکر است برای بحث پیوند در هر دو بیماری از سلولهای بنیادی مزانشیمی آلوژن تهیه شده در بانک زیستی مرکز atmp رویان استفاده کردیم.
درمان بیماری دیستروفی عضلانی دوشن
برای بیماری دیستروفی عضلانی دوشن که یکی از بیماریهای ناتوان کننده و از دسته بیماریهای عصبی- عضلانی و همینطور یک بیماری ژنتیکی وابسته به کروموزوم x است، یک طرح در فاز کارآزمایی بالینی و البته در بیمارستان فرهیختگان در حال انجام است و مسئول این طرح نیز خانم دکتر تهرانی میباشند، لازم به ذکر است برای این بیماری مرکز ما در قالب مشاوره با آنها در حال همکاری است.
درمان بیماریهای گوارشی کبد چرب و PSC
وثوق در ادامه افزود برای دوگروه از بیماران، دارای بیماری کبد چرب مقاوم به درمان و بیماری PSC (کلانژیت اسکلروزان اولیه) که ای بیماری در بین مردم نسبتا فراگیر است، در واقع این یک بیماری خود ایمنی است که به کانالهای صفراوی داخل و خارج کبد آسیب میرساند، مصمم هستیم که مطالعه بالینی جدیدی را با همکاری مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران و مرکز تحقیقات گوارش و کبد بیمارستان طالقانی آغاز کنیم. ولی خب علیرغم اینکه برای این دو بیماری پروپوزال مصوب داریم، متاسفانه مشکل بودجه داریم، ولی به حول و قوه الهی فکر میکنم بتوانیم قبل از سال نو فاز اول کارآزمایی بالینی را برای بیماری PSC در بیمارستان طالقانی با همکاری آقای دکتر حمید اسد زاده، فوق تخصص گوارش و معاونت مرکز، شروع کنیم.
سخن آخر
وثوق در آخر تصریح کردند که با توجه به اینکه ما در دوره گذار هستیم امیدواریم که سیاستگذاران حوزه سلامت کشور متوجه اهمیت این دوره گذار باشند، زیرا پزشکی الان از پزشکی جاری به پزشکی فردمحور( بحث سل تراپی وژن تراپی) که ما به دنبال آن هستیم پیش میرود، بنابراین اگر در این دوره گذار برای این حوزه سرمایه گذاری لازم را نداشته باشیم، متاسفانه شاید 10 الی 15 سال دیگر خیلی از بیماران کشور جهت درمان مجبور باشند به کشورهای دیگر مهاجرت کرده و خدمات درمانی بگیرند.
پایان مطلب/.