یادداشت
خوکهای اصلاح شده ژنی، امید تازه کودکان نیازمند پیوند
هدف یک استارتاپ پیوند قلب خوک به بچهها در سال 2024 است.
امتیاز:
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بنیان، استارت آپ Abiotech امیدوار است تا قبل از پایان سال 2024 قلب خوک را از خوکی مهندسی شده ژنتیکی به کودکان خردسال با نقص قلبی جدی پیوند بزند. در حال حاضر، نزدیک به 250 کودک زیر 5 سال در لیست انتظار ایالات متحده برای دریافت قلب اهداکننده قرار دارند و به دلیلاندازه کوچک آنها، این گیرندگان بالقوه نمیتوانند منتظر پیوند قلب از یک کودک بزرگسال باشند. به دلیل عرضه محدود چنیناندامهایی، تخمین زده میشود که 30 درصد از کودکان زیر 2 سال که منتظر قلب اهدایی هستند، قبل از اینکه قلب اهدایی در دسترس باشد، میمیرند.
قلب خوک
شرکت بیوتکنولوژی eGenesis مستقر در ماساچوست در تلاش است تا با مهندسی ژنتیکی اندامهای خوک که برای پیوند به انسان مناسب باشد، به کمبود جهانی عضو پایان دهد و قصد دارد برخی از اولین دریافتکنندگان آن کودکان زیر 2 سالی باشند که به قلبهای جدید نیاز دارند. کریس گینگل، یک متخصص اخلاق زیستی در موسسه تحقیقات کودکان مرداک به MIT Technology Review گفت: " واقعیت این است که بیماران اطفال نیاز بالینی بیشتری دارند، زیرا گزینههای دیگر بسیار کمتری برای آنها وجود دارد." پزشکان قرنهاست که پیوند اعضای بدن و بافتهای حیوانی را به انسان آزمایش میکنند و تقریباً هر تلاشی با رد کردن عضو توسط بدن بیمار تقریباً بلافاصله انجام میشود. برای به حداقل رساندن احتمال وقوع این اتفاق در قلب خوکها، eGenesis از فناوری ویرایش ژن CRISPR برای انجام بیش از 70 ویرایش در DNA خوکها استفاده میکند. برخی از ویرایشها ژنهای خاصی از خوک را ناک اوت میکنند که باعث می شود احتمالا پروتئینهایی را که سیستم ایمنی انسان را تحریک کنند، خنثی کنند در حالی که برخی دیگر ژنهای انسانی را اضافه میکنند که eGenesis معتقد است به جلوگیری از رد عضو کمک میکند. با این حال، بیشتر آنها برای جلوگیری از ویروسهای باستانی به نام رتروویروسهای درونزا طراحی شدهاند که DNA خود را در کد ژنتیکی خوکها پنهان کردهاند تا نتوانند پس از پیوند تکثیر شوند. eGenesis این ویرایشها را روی سلولهای گرفته شده از بدن خوک انجام میدهد. سپس هسته را از یک سلول تخم خوک جدا میکند و آن را با هسته یک سلول بدن ویرایش شده جایگزین میکند. این فرآیند،انتقال هستهای سلول سوماتیک-جنینی را ایجاد میکند که سپس میتواند در یک خوکچه جایگزین کاشته شود. هنگامیکه خوکچههای دستکاری شده ژنتیکی متولد میشوند و به اندازه مناسب رشد میکنند ، میتواناندامهای آنها را برداشت کرد.
آخرین یافتهها
eGenesis میگوید که صدها خوک اصلاح شده ژنتیکی ایجاد کرده است که برخی از آنها اکنون بیش از 4 سال سن دارند. اکنون هدف آن این است که تا قبل از پایان سال 2024 آماده پیوند قلب خوک به کودکان زیر 2 سال مبتلا به نقص قلبی جدی است که نمیتوانند اهداکننده انسانی مناسبی پیدا کنند. برای آماده شدن برای این برنامه ، eGenesis برنامه دارد که ابتدا قلب خوک را به 12 بابون شیرخوار پیوند دهد. دو مورد از این جراحی تاکنون اتفاق افتاده است و در هر دو مورد، حیوانات به دلیل عوارض جراحی مردند، اولی در عرض یک روز به دلیل مسدود شدن IV و دومی پس از 9 روز به دلیل مشکلاتی که جراحان در اتصال رگهای خونی بابون به قلب خوک با آن مواجه شدند. مایک کورتیس، مدیرعامل و رئیس eGenesis، میگوید که:" جراحان انتظار ندارند که با همان عوارض جراحی در پیوندهای آینده مواجه شوند و کل تیم از عملکرد قلب خوکها پس از انجام این روشها راضی بودند. کورتیس به MIT Tech Review گفت: " در هر دو مورد، قلب به خوبی میتپید. تا کنون، دو مورد اول از عملکرد قلبی بسیار دلگرم کننده هستند قلبها خوب به نظر میرسند."
در آینده
عملکرد قلب خوکهای eGenesis در بچه بابونها آخرین پیشرفت امیدوارکننده در دنیای پیوند خارجی است. در ژانویه 2022، جراحان در مریلند قلب یک خوک دستکاری شده ژنتیکی را که توسط شرکت Revivicor ایجاد شده بود، به مردی با نارسایی قلبی در مرحله نهایی پیوند زدند که قادر به دریافت پیوند انسانی نبود. او سپس بیش از دو ماه زندگی کرد تا اینکه به دلیل ترکیبی از عوامل مختلف از دنیا رفت. قلب خوک Revivicor نیز به دو نفر که دچار مرگ مغزی شده بودند و تحت حمایت زندگی میکردند، پیوند شده است. در هر دو مورد، قلبها عملکرد خوبی داشتند و هیچ نشانهای از رد شدن نشان ندادند. در همین حال، پیوند کلیه خوک نیز توسط این شرکتها در یک بیمار مرگ مغزی نیز عملکرد خوبی داشته است. (در هر سه مورد، مطالعات با قطع حمایت زندگی بیماران پس از سه روز، همانطور که در ابتدا انجام میشد، پایان یافت.) در همین حال، eGenesis اخیراً مقالهای منتشر کرده است که در آن توضیح میدهد 17 میمون از 25 میمونی که پیوند نجات دهندهای از کلیه خوکهای اصلاحشده ژنی خود دریافت کردهاند، حداقل 60 روز زندگی کردهاند. به گفته کرتیس، برخی از میمونهای دارای کلیه خوک بیش از یک سال پس از جراحی هنوز زنده هستند. در نهایت، پس از قرنها نتایج ناامیدکننده، بالاخره به نظر میرسد که پیوند زنو میتواند واقعاً بتواند به پایان دادن به کمبود اعضا، هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان کمک کند.
پایان مطلب./