یادداشت
رونمایی از دوگانگی پروتئینهای ادراری: بینشهای تشخیصی در مورد سرطان سینه و پروستات
نتایج حاصل از مطالعات اخیر حاکی از نقش دوگانه پروتئینهای ادراری در سرطان سینه و پروستات دارد.
امتیاز:
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بنیان، این بررسی پتانسیل تشخیصی بیومارکرهای ادراری را پوشش میدهد و ارتباط آنها با پیشرفت سرطان را روشن میکند. بیومارکرهای ادراری راههای غیرتهاجمی را برای تشخیص سرطانها ارائه میدهند که به طور بالقوه تهاجمی بیوپسیها را دور میزنند. این تحقیق عمدتاً بر روی سرطان سینه و پروستات به دلیل شیوع آنها در بین زنان و مردان متمرکز است. فعل و انفعال پیچیده پروتئینهای ادراری مورد بررسی قرار میگیرد و مشخصاتی را نشان میدهد که در آن پروتئینها رفتارهای وابسته به زمینه را نشان میدهند. این بررسی تأثیر بالقوه فعالیت بدنی بر پروتئینهای ادراری را برجسته میکند و تأثیر آن را بر رفتارهای تومورزا نشان میدهد. ادرار شرطی شده با ورزش ممکن است به عنوان یک منبع بیومارکر تشخیصی بالقوه ظاهر شود. علاوه بر این، اثرات درمانی، به ویژه پس از لامپکتومی و پروستاتکتومی، باعث ایجاد تغییراتی در پروتئوم ادراری میشود که به جای فعال کردن سیگنالهای انکوژنیک، اثرات درمانی را نشان میدهد. این بررسی تحقیقات بیشتری را در مورد ماهیت دو طرفه و وابسته به بافت پروتئینهای ادراری، نقش بالقوه تغییرات پس از ترجمه (PTM) و ادغام نشانگرهای غیر پروتئینی مانند mRNA و متابولیتها پیشنهاد میکند. همچنین در مورد ارتباط پروتئومهای ادراری با ترشحات سلولهای سرکوب کننده تومور القایی (iTSCs) بحث میکند. علیرغم چالشهایی مانند ناهمگونی سرطان و تنوع نمونه به دلیل سن، رژیم غذایی و بیماریهای همراه، استفاده از پروتئینهای ادراری و پروتئوفرمها ممکن است برای پیشرفت درک ما از پیشرفت سرطان و همچنین نقش تشخیصی و درمانی پروتئینهای ادراری نویدبخش باشد.
بیومارکرهای ادراری برای سرطان سینه و سرطان پروستات
یکی از چالشهای موجود این بوده که آیا غربالگری سرطان سینه و سرطان پروستات ضرر بیشتری نسبت به فایده دارد یا نه، در حالی که غربالگری و تشخیص دقیق در تعیین دوره مناسب درمان سرطان توصیه میشود. تشخیص زودهنگام نه تنها تصمیم گیری به موقع را تسهیل میکند، بلکه کیفیت زندگی و میزان بقای کلی را نیز افزایش میدهد. استفاده از ترکیبات ادراری بهعنوان شاخصهای تشخیصی بهویژه برای سرطانهایی که به طور پیچیده با دستگاه ادراری مرتبط هستند، شامل کارسینوم یوروتلیال، سرطان مثانه و سرطان مثانه غیر مهاجم عضلانی مفید است. فراتر از این حوزه سرطانهای مرتبط با دستگاه ادراری، نشانگرهای ادراری کاربرد خود را در تشخیص سرطان سینه و سرطان پروستات نشان دادهاند.
سرطان پستان
بیوپسی پستان، یک روش رایج، مستلزم تهاجمی است که به طور بالقوه میتواند بیماران را در معرض خطرات بالقوهای مانند کبودی، تورم، عفونت و خونریزی در محل بیوپسی قرار دهد. در مقابل، تشخیص مبتنی بر ادرار یک راه غیر تهاجمی را ارائه میدهد. خوشهای از نشانگرهای زیستی با مدولاسیون ماتریکس خارج سلولی در هم تنیده شده است که نمونه آن با ماتریکس متالوپروتئیناز 9 (MMP9) و کمپلکس لیپوکالین مرتبط با ژلاتیناز نوتروفیل (NGAL) است.
سرطان پروستات
در حال حاضر، آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) سرم به عنوان مهمترین نشانگر زیستی برای تشخیص، ردیابی و نظارت بر درمان سرطان پروستات است. با وجود نقش ابزاری آن در کاهش قابل توجه مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات، اما استفاده از آن عواقب ناخواسته تشخیص بیش از حد و درمان بیش از حد موارد سرطان پروستات کم خطر را نیز به همراه داشته است. در نتیجه، برای توسعه رویکردهای قابل اعتمادتر و غیرتهاجمی تر برای تشخیص سرطان پروستات ضروری است. فراتر از PSA، یکی دیگر از نشانگرهای زیستی قابل توجه آنتی ژن 3 سرطان پروستات (PCA3) است که با بیان قوی در افراد مبتلا به سرطان پروستات مشخص میشود.
اثرات فعالیتهای بدنی
فعالیتهای بدنی با تقویت استخوان و ماهیچه و کاهش واکنشهای التهابی مفید شناخته شدهاند که با تجزیه و تحلیل پروتئوم سرم مشخص شده است. ادرار نمایانگر یک فیلتر خون است، بنابراین ترکیبات پروتئینی آن را از نظر کیفی شبیه به موجود در جریان خون میکند. با این حال، در مقایسه با پروتئینهای سرم، پروتئینهای ادراری رقیق تر هستند و به طور کلی پیچیدگی کمتری از خود نشان میدهند. شواهد اپیدمیولوژیک قوی تأثیر محافظتی فعالیت بدنی بر خطر، عود و مرگ و میر سرطان پستان را اثبات میکند. مطالعات تحقیقاتی روشن کردهاند که ورزش متوسط میتواند به طور مشخص پیش آگهی بیماران سرطانی را با مهار رشد تومور و جلوگیری از متاستاز بهبود بخشد.
اثرات درمانی
از آنجایی که درمان جراحی بر پروتئومهای ادراری تأثیر میگذارد، دو مطالعه برای لامپکتومی برای سرطان سینه و پروستاتکتومی برای سرطان پروستات گزارش شده است. در مقایسه با افراد سالم، افزایش قابل توجهی در غلظت پروتئین ADAM 12 ادرار در بیماران مبتلا به سرطان سینه که تحت عمل لامپکتومی قرار گرفتند، مشاهده شد. در حالی که مطالعه گزارش شده نمیتواند به طور قطعی ارتباط مستقیمی بین غلظت پروتئین ادراری ADAM 12 و وضعیت و مرحله سرطان سینه ایجاد کند، اما نشان میدهد که برداشتن تومور جراحی بر پروتئین ادراری تأثیر دارد. علاوه بر این، در مورد نمونههای ادرار جمعآوریشده از بیماران مبتلا به سرطان سینه پس از جراحی یا سایر درمانها، ارتباطی بین سطح متابولیسم استروژن ادراری و خطر ابتلا به سرطان پستان ایجاد شده است. در مورد پروستاتکتومی، تفاوتهای مشخصی در پروتئومهای ادراری بین دو گروه از بیماران مبتلا به سرطان پروستات تشخیص داده شد: آنهایی که حاشیه جراحی مثبت داشتند و آنهایی که حاشیههای منفی داشتند. قابلتوجه بوده که، گروه حاشیه مثبت سطوح بالایی از سه پروتئین را نشان داد: کیناز ۶ وابسته به سیکلین، پروتئین اتصالدهنده به گالکتین ۳ و زنجیره L-لاکتات دهیدروژناز C.
نقش دو طرفه پروتئینهای ادراری
نه تنها پروتئینهای ادراری، بلکه برخی از پروتئینهای سرکوبگر تومور نیز دو طرفه هستند و به محیط بسیار وابسته هستند. برخی از پروتئینهای انکوژنیک در سیتوپلاسم و غشای سلولی تصور میشود که تکثیر و مهاجرت سلول های تومور را تقویت میکنند، اما ممکن است برعکس به عنوان پروتئینهای سرکوبگر تومور در حوزه خارج سلولی عمل کنند. به عنوان مثال، گزارش شده است که پروتئینهای نوترکیب Eno1 خارج سلولی فعالیتهای متابولیکی سلول های سرطان سینه را سرکوب میکنند و به عنوان عوامل سیتوتوکسیک با تنظیم پایین حلزون، TGFβ و MMP9 عمل میکنند. در مقابل، بیان بیش از حد Eno1 در سلولهای سرطان سینه، ژنهای تومورزای بالا را تنظیم کرده و تکثیر و تهاجم بین چاهی آنها را افزایش داد. پروتئین NID1 در ادرار و پروتئین نوترکیب آن تکثیر مبتنی بر EdU و تحرک مبتنی بر خراش سلولهای سرطانی پروستات TRAMP را کاهش داد. در مقابل، بیان بیش از حد NID1 تکثیر مبتنی بر EdU و تحرک مبتنی بر خراش سلولهای TRAMP را تحریک کرد. این نشان میدهد که NID1 خارج سلولی به عنوان یک ژن سرکوب کننده تومور عمل میکند، در حالی که NID1 درون سلولی به عنوان یک ژن محرک تومور عمل میکند.
ترکیب ادرار، تحت تأثیر عوامل فیزیولوژیکی و محرکهای خارجی مانند فعالیت بدنی، دارای اطلاعات مهم تشخیصی، به ویژه برای سرطان سینه و پروستات است. بررسی پروتئومهای ادراری چشمانداز دو نقشی را نشان میدهد، با پروتئینهایی که هم نقش محرک تومور و هم نقش سرکوبکننده تومور را نشان میدهند. در سرطان سینه، تشخیص غیر تهاجمی از طریق بیومارکرهای ادراری، مانند MMP9، NGAL، CD63، ECM1، MAST4 و Filaggrin، بینشهایی را در مورد پیشرفت بیماری ارائه میدهد. برای سرطان پروستات، PSA، PCA3، GOLM1 و EN2 به عنوان نشانگرهای ارزشمندی عمل میکنند که پتانسیل تشخیصی و پیش آگهی را برجسته میکنند. تأثیر فعالیت بدنی بر پروتئینهای ادراری، از جمله ادرار با بارگذاری، به عنوان یک سرکوب کننده تومور و منبع تشخیصی نویدبخش است. تغییرات پس از لومپکتومی و پروستاتکتومی در پروتئوم ادراری نیز نشان دهنده پتانسیل این پروتئینها برای انعکاس اثرات درمانی است. بررسیهای بیشتر در مورد مقایسه اجزای ادرار و سرم، درک نقش دوگانه پروتئینهای ادراری، و ترکیب نشانگرهای غیر پروتئینی میتواند بینشهایی را در مورد نقش آنها در سرطان عمیقتر کند.
.پایان مطلب/