تاریخ انتشار: شنبه 06 مرداد 1403
یک بار برای همیشه، نمونه خون بندناف آری یا نه؟
یادداشت

  یک بار برای همیشه، نمونه خون بندناف آری یا نه؟

آیا بانک خون بندناف سرمایه گذاری ارزشمندی برای آینده فرزند شماست؟
امتیاز: Article Rating

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بنیان، بندناف، این راه حیاتی بین مادر و نوزاد، از نظر تاریخی پس از تولد به عنوان زباله پزشکی دور انداخته می‌شد. امروزه، تعداد فزاینده‌ای از والدین تصمیم می‌گیرند که خون بندناف را برای حفظ سلامت آینده فرزندشان حفظ کنند. تولد نوزاد با تعداد زیادی تصمیم همراه است، یکی از آن‌ها این است که آیا سلول‌های خون بندناف نوزاد را ذخیره کنیم یا خیر. اینکه آیا بانک خون بندناف برای یک خانواده ارزش دارد یا خیر به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله سلامت فعلی فرزندشان، وجود دوقلوها در خانواده و بسیاری از ملاحظات فردی دیگر، با این حال امروز در این یادداشت سعی داریم یک بار برای همیشه به این سوالات پاسخ دهیم، پس در ادامه با ما همراه باشید.

بانک خون بندناف چیست؟

بانک خون بندناف شامل جمع آوری و ذخیره سلول‌های بنیادی مشتق شده از خون بندناف نوزاد بلافاصله پس از تولد است. دلیل آن توانایی‌های بالقوه نجات دهنده آن است، زیرا سلول‌های بنیادی خونساز موجود در خون بندناف دارای توانایی منحصر به فرد برای تمایز به انواع مختلف سلول‌های خونی هستند. حفظ سلول‌های خون بندناف گزینه‌ای را برای استفاده درمانی در آینده در درمان طیف وسیعی از بیماری‌ها برای کودک یا خواهر و برادر فراهم می‌کند. این سلول‌های بنیادی به دلیل ماهیت نابالغ شان کمتر با رد در حین پیوند مواجه می‌شوند. این امر کاربرد سلول‌های خونی را در روش‌های پزشکی برای اهداکننده یا اعضای خانواده افزایش می‌دهد.

فرآیند بانک خون بندناف

نمونه خون بندناف را می‌توان از طریق زایمان واژینال (صرف نظر از اینکه زایمان طبیعی بوده یا نبوده) یا جراحی جمع آوری کرد. به محض اینکه والدین تصمیم به ذخیره خون گرفتند، پزشک بندناف را در دو مکان می بندد و بندناف را قطع و کودک را از مادر جدا می‌کند. پزشک یک سوزن به بندناف تزریق می‌کند و به طور کلی بین 60 تا 300 میلی لیتر (میلی لیتر) خون بندناف جمع آوری می‌کند. حجم جمع‌آوری‌ شده می‌تواند متفاوت باشد، اما همه مجموعه‌ها برای استفاده درمانی آینده برای کودک یا خواهر و برادر کافی نیستند. پس از جمع آوری و مهر و موم شدن خون، برای نگهداری به بانک خون بندناف فرستاده می‌شود. جمع آوری مایعات در این فرآیند نسبتا آسان است و برای مادر یا نوزاد دردی ایجاد نمی‌کند. فرآیند جمع آوری به طور کلی حدود پنج دقیقه طول می‌کشد تا کامل شود. بر اساس تصمیمات و شرایط خانواده، خون را می‌توان در چندین مکان مختلف ذخیره کرد. بانک‌های بندناف عمومی‌که استفاده از اینها رایگان است، اما کمک‌های مالی در دسترس همه است و بانک‌های بندناف خصوصی این بانک‌های خون خون را فقط برای استفاده اهداکننده و اعضای خانواده اهداکننده ذخیره می‌کنند. این می‌تواند گزینه گران قیمتی باشد زیرا هزینه پردازش و هزینه ذخیره سازی سالانه وجود دارد. همچنین بانک‌های اهدایی مستقیم که اینها ترکیبی از بانک‌های دولتی و خصوصی هستند. آن‌ها خون بندناف را برای استفاده عمومی ذخیره می‌کنند، اما برای ذخیره سلول‌های بنیادی برای کودک اهدایی را نیز می پذیرند. هنگام بحث در مورد گزینه‌ها، بانک خون بندناف اغلب به بانکداری خصوصی اشاره دارد، در حالی که اهدای خون بندناف عموماً به بانکداری دولتی اشاره دارد. به گفته کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان و آکادمی اطفال آمریکا، ذخیره‌سازی معمولی خون بندناف برای سلول‌های بنیادی به‌عنوان نوعی بیمه اثبات نشده است و بنابراین هنگام بررسی آن به والدین هشدار می‌دهند. با این حال، به گفته این سازمان‌ها، اهدا به یک بانک ذخیره عمومی می‌تواند برای جامعه مفید باشد.

استفاده از بانک خون بندناف چیست؟

بانک خون بندناف می‌تواند مفید باشد زیرا سلول‌های بنیادی سلول‌های بنیادی خون ساز هستند، به این معنی که نابالغ هستند اما می‌توانند به سلول‌های بالغ از انواع مختلف در بدن تبدیل شوند. آن‌ها نه تنها به تطابق کمتری نیاز دارند، بلکه باعث عفونت کمتری نیز می‌شوند.  سلول‌های بنیادی داخل بندناف می‌توانند برای چندین بیماری در زندگی بعدی کمک کنند.سلول‌های بنیادی بندناف می‌توانند شرایط مختلفی را درمان کنند، از جمله: سرطان،کم خونی و اختلالات سیستم ایمنی. هنگامی‌که خون بندناف جمع آوری و ذخیره می‌شود، می‌تواند برای مدت طولانی زنده بماند. تحقیقات نشان می‌دهد که خون بندناف را می‌توان برای حداقل 10 سال اما اغلب بسیار طولانی تر ذخیره کرد. مزیت استفاده از سلول‌های بنیادی خون بندناف این است که به ندرت منجر به بیماری‌های عفونی می‌شوند. آن‌ها همچنین بسیار مؤثر هستند زیرا احتمال رد شدن آن‌ها در مقایسه با سایر سلول‌های بنیادی به نصف کمتر است زیرا به دلیل ماهیت نابالغشان ایمنی زا هستند.

معایب بانک خون بندناف چیست؟

طبق مطالعه ای که توسط کتابخانه ملی پزشکی ذکر شده است، تنها حدود 8 درصد میزان مصرف خون از طریق این فرآیند ذخیره شده است. بخشی از دلیل نرخ پایین این است که خون همیشه برای بیماری‌هایی که در مراحل بعدی زندگی ایجاد می‌شود مفید نیست. فاکتورهای زیادی در مورد اینکه آیا می‌توان از خون بندناف استفاده کرد نقش دارد، مثلاً زمانی که یکی از دوقلوها سالم است و دیگری با یک اختلال ژنتیکی متولد شده است. خون گرفته شده از کودک بیمار را نمی‌توان بعداً برای کودک سالم استفاده کرد، اما اگر خون مناسب باشد، می‌تواند برعکس باشد. شرایط بسیاری وجود دارد که آکادمی اطفال آمریکا شرایط ایده آلی برای بانک خون بندناف ندارد. دوقلوهای همسان اغلب بهترین تطابق با یکدیگر نیستند زیرا تفاوت ژنتیکی جزئی در سلول‌های خونی توصیه می‌شود. علاوه بر این، بانک‌های خون عمومی فقط می‌توانند از طریق بندناف از مادری که یک فرزند مجرد دارد، بپذیرند. این به دلیل احتمال مخلوط شدن واحدهای خون در طول جمع آوری با دوقلوها است. یکی دیگر از معایب استفاده از سلول‌های خون بندناف این است که مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا اثر درمانی مورد نظر را ایجاد کنند زیرا سلول‌های بنیادی خون ساز هستند.

هزینه بانک خون بندناف چقدر است؟

طبق گفته انجمن بارداری آمریکا، معمولاً برای حفظ سلول‌های خون بندناف کودک دو هزینه جداگانه وجود دارد. هزینه اولیه شامل ثبت نام و جمع آوری می‌شود.سپس، هزینه ذخیره سازی سالانه وجود دارد. طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا، کسانی که این مسیر را می روند می‌توانند انتظار داشته باشند که برای جمع آوری اولیه، آزمایش و ثبت نام بین 1350 و 2350 دلار بپردازند. هزینه‌های ذخیره سازی سالانه اغلب از 100 تا 175 دلار متغیر است، اما هزینه‌های بانک‌های ذخیره سازی جداگانه متفاوت است. در حال حاضر، تحقیقات در مورد سلول‌های بنیادی خون بندناف ادامه دارد. دانشمندان در حال بررسی پتانسیل درمان بیماری‌هایی مانند فلج مغزی و دیابت نوع 1 هستند اگر والدین سلول‌های خونی بندناف را اهدا کنند، هزینه‌ای وجود ندارد.

آینده بانک خون بندناف

مسیر آینده بانک خون بندناف نامشخص است. با این وجود، امروزه حفظ سلول‌های خون بندناف ممکن است مزایای سلامتی قابل توجهی داشته باشد و با پیشرفت این زمینه، راه‌های جدیدی را برای درمان بیماری‌ها ارائه دهد. با توجه به اینکه اولین پیوند موفقیت آمیز سلول‌های بنیادی خون بندناف در سال 1988 انجام شد، همانطور که توسط کتابخانه ملی پزشکی مستند شده است، علم پیرامون این عمل نسبتاً جوان است. با تحقیقات در حال انجام، دامنه و اثربخشی استفاده از خون بندناف باید گسترش یابد، چرا که هر روزه زوایای جدید و کاربرد‌های نوینی برای استفاده از آن پیشنهاد می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره می‌توانید به مقالات متعدد، جامع و به روز در سایت بنیان نیوز مراجعه کنید. به علاوه اگر علاقه به فریز نمونه خون بندناف نوزاد خود دارید می‌توانید به سایت شرکت فن آوری بن یاخته رویان به نشانی www.rsct.ir  مراجعه فرمایید.

پایان مطلب./

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

کلیدواژه
کلیدواژه