یادداشت
درمان CAR T در بدن سریعتر، ارزانتر و مؤثرتر از سرطان
درمانهای سلولی در بدن میتوانند با ارائه گزینههای سریعتر، مقرونبهصرفهتر و قابل دسترستر برای بیماران، درمان سرطان را متحول کنند.
امتیاز:
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بنیان، از زمان اولین تأییدیههای درمان CAR T سلولهای خودی در سال 2017، این درمانها انقلابی در درمان سرطانهای خونی ایجاد کردهاند و امیدهایی را ایجاد کردهاند که پیش از آن با روشهای درمانی دیگر این امید وجود نداشت. با این حال، در شکل فعلی خود که به صورت ex vivo (خارج از بدن) انجام میشود، سلولهای یک بیمار جمعآوری شده و سپس طی هفتهها یا ماهها در یک سایت تولیدی دوردست تغییر داده میشوند. در نتیجه، این درمانها بارهای زیادی به همراه دارند و علیرغم نتایج درمانی تحولی که ارائه میدهند، اغلب بهطور کامل استفاده نمیشوند. در این مقاله، دیوید فونتانا، مدیر ارشد عملیات شرکت Umoja Biopharma، در مورد برنامههای این سازمان برای VivoVec™، پلتفرم اختصاصی انتقال ژن خود، توضیح میدهد. VivoVec™ به بدن بیمار این امکان را میدهد که سلولهای CAR T ضد سرطان را در داخل بدن تولید کند و بهطور بالقوه پیچیدگیها، تأخیرها و هزینههای بالای مرتبط با درمانهای CAR T سلولهای خودی بهصورت کنونی را از بین ببرد.
نوآوریها در سلول درمانیCAR T برای درمان سریعتر
پیشرفتهای اخیر در درمانهای CAR T سلول ex vivo انقلابی در درمان سرطان ایجاد کردهاند و از قدرت سیستم ایمنی بیمار برای شناسایی و مقابله با سرطان استفاده میکنند. قبل از درمان با CAR T سلولها، نتایج درمانی برای لنفومای بزرگ سلول B ناامیدکننده بود. پس از دو عود بیماری، کمتر از 30 درصد بیماران به درمان پاسخ میدادند و میانگین بقای کلی کمتر از هفت ماه بود. پس از اولین تأیید درمانهای CAR T سلول CD19 در سال 2017، نتایج درمانی برای بیماران به طرز چشمگیری بهبود یافت. نرخ پاسخ به درمان نزدیک به 85 درصد شد و تقریباً 60 درصد بیماران به پاسخ کامل دست یافتند. میانگین بقای کلی از هفت ماه به بیش از 25 ماه برای بیمارانی که تحت درمان با CAR T قرار گرفتند، افزایش یافت. با وجود این نتایج تحولآفرین، رویکردهای کنونی CAR T سلولهای خودی ex vivo با ناکارآمدیهای قابل توجهی همراه هستند، از جمله هزینههای بالا و سمیتهایی که دسترسی به این درمانها را محدود میکند، حتی زمانی که این درمانها نتایج تحولآفرینی به همراه دارند.
رفع شکاف دسترسی بیماران به درمان با تولید
فرآیند جمعآوری سلولهای بیمار و ارسال آنها به یک کارخانه تولیدی برای تغییر ژن، فرآیندی دستی است که محدودیتهایی در تعداد مراکز درمانی که میتوانند این درمانها را ارائه دهند ایجاد میکند. امروزه فرآیند درمان با CAR T سلولهای ex vivo شامل مراحل متعددی است که دسترسی به درمان را محدود میکند. فرآیند جمعآوری سلولهای بیمار و ارسال آنها به یک کارخانه تولیدی برای تغییر ژن به شدت دستی است و این امر تعداد سایتهای درمانی که میتوانند این درمانها را ارائه دهند، محدود میکند. نیاز به زیرساختهای خاص در سایتهای درمانی، از جمله تختهای آفرزیس و کارکنان در محل برای نظارت، هزینهها را افزایش میدهد، در حالی که نرخهای بازپرداخت معمولاً پایین است. این و سایر پیچیدگیها دسترسی به CAR T سلولها را تنها به بخشی کوچک از سایتهای درمان سرطان محدود کرده است، که عمدتاً بیمارستانهای آموزشی بزرگ هستند. برای بیماران، دسترسی به این درمانها نیاز به ارجاع به یکی از سایتهای درمان محدود دارد که در آن باید با تیم مراقبتی جدیدی همکاری کنند. این فرآیند معمولاً باعث تأخیرهایی میشود، با زمانهای انتظار تا شش هفته برای دریافت سلولهای CAR T آمادهشده است. هنگامی که دارو آماده میشود، بیماران هنوز باید چندین روز شیمیدرمانی برای کاهش سلولهای ایمنی انجام دهند که همراه با خطرات سمیت ناشی از درمانهای قبلی است. هر روزی که در انتظار این درمان از دست میرود، معادل از دست دادن زمان بیشتر در مبارزه حیاتی با سرطان بیمار است. برای بیمارانی که به بیماریهای تهاجمی مبتلا هستند، زمان انتظار برای درمان CAR T ممکن است خیلی طولانی باشد. عدم دریافت حتی یک فرصت برای بررسی درمان به معنای شکست کارآیی CAR T سلولهای ex vivo خود است. درمانهایی که میتوانند نتایج شگفتانگیز و درمانی برای سرطان ارائه دهند، زمانی بیفایدهاند که تنها بخشی از بیماران واجد شرایط بتوانند روند پیچیده این درمانها را طی کنند.
پلتفرم VivoVec
تا به حال، نوآوریها در این دسته از درمانها بیشتر بر کاهش تعداد روزهای مورد نیاز برای تولید سلولهای CAR T متمرکز شدهاند. سیستمهای تولید بسته و کوتاهشده و همچنین استفاده از سلولهای اهداکنندگان سالم برای کاهش زمان فرآیند، مورد بررسی قرار گرفتهاند. پلتفرم VivoVec در درمان CAR T سلولهای درونبدن (in vivo) که توسط شرکت Umoja توسعه یافته است، هدف دارد که این شکاف بین درمان و تولید را کاملاً از بین ببرد و روند درمان پیچیده موجود را به روشی مشابه با تزریق آنتیبادیهای معمولی تبدیل کند. در واقع، هدف Umoja این است که فرآیند تولید سلولهای CAR T را کاملاً در داخل بدن بیمار انجام دهد، به طوری که این سلولها در عرض چند ساعت به جای ماهها تولید شوند. با این رویکرد جدید، شرکتهای مختلف در حال بررسی فناوریهای مختلفی هستند، مانند سیستمهای ویروسبردار نانوذرات چربی که هرکدام مزایا و چالشهای خاص خود را دارند. سیستمهای ویروسبردار پتانسیل درمان یکبار مصرف برای تولید سلولهای CAR T پایدار در بدن بیمار را دارند، در حالی که پلتفرمهای مبتنی بر RNA روشهایی برای تولید کوتاهمدت سلولهای CAR T از طریق دوزهای تکراری پیشنهاد میدهند. پلتفرم VivoVec شرکت Umoja از سیستم ذرات ویروسبردار لنسی برای تبدیل هر نوع CAR یا بایندر به یک محصول CAR T سلول تولیدشده در بدن استفاده میکند. این رویکرد نیازی به شیمیدرمانی کاهش سلولهای ایمنی ندارد و بار بیماران را نسبت به درمانهای CAR T سلولهای ex vivo کنونی کاهش میدهد. این فناوری آمادهبهاستفاده هدف دارد که پیچیدگی، تأخیر و هزینههای بالای درمانهای سلولی تولیدشده خارجی را از بین ببرد. حالا، تنها با یک تزریق میتوان سلولهای CAR T پایدار و مؤثری تولید کرد که تا زمانی که کار خود را انجام دهند، فعال باقی میمانند.
آینده درمانهای سلول CAR T در بدن
درمانهای CAR T سلول در بدن میتوانند گامی تحولآفرین در درمان بیماران مبتلا به سرطان و دیگر بیماریهایی با نیازهای پزشکی بالا باشند و این پتانسیل را دارند که سلولهای ایمنی را به طور مستقیم در بدن بازبرنامهریزی کنند. با این حال، تحقیقات و همکاریهای مستمر برای غلبه بر موانع باقیمانده و اطمینان از دسترسی بیشتر بیماران به این درمانهای پیشرفته ضروری است. با شروع آزمایشهای بالینی در سالهای آینده، این فرصت را خواهیم داشت که آیندهای را بهطور کامل درک کنیم که در آن این درمانها نه تنها کارآمدتر و قابل دسترستر هستند، بلکه همچنین مؤثرتر در ارائه نتایج حیاتی و نجاتدهنده زندگی به همه بیماران خواهند بود.
پایان مطلب/.