استفاده از سلول های بنیادی برای درمان نابینایی
تباهی لکه زرد شبکیه به علت کهولت یا AMD، یکی ازرایج ترین علل نابینایی است. دانشمندان امریکایی و آلمانی از سلول های بنیادی برای جایگزینی سلول های آسیب دیده به علت AMD استفاده نموده اند.
امتیاز:
به گزارش بنیان به نقل از sciencedaily، استفاده از سلول های بنیادی برای جایگزینی سلول های آسیب دیده در خرگوش ها نتایج مطلوبی داشته است و این سلول ها تا چندین هفته توانسته اند زنده بمانند با این حال آزمایشات بیشتری درزمینه بالینی نیاز است. نتایج این مطالعه در Stem Cell Reportsارائه شده است.
حدود 4.5 میلیون نفر در آلمان از AMD رنج می برند. در این بیماری قدرت دید تضعیف شده و توانایی خواندن و رانندگی از بین می رود. مرکز دید تیز تار می شود. طی این بیماری به لایه سلولی زیر شبکیه به نام retinal pigment epithelium یا RPE آسیب وارد می شود. این لایه سلولی متابولیسم و عملکرد سلول های حسی را در چشم هماهنگ می کند. فرایندهای التهابی در این لایه با AMD مرتبط است و بازیافت مواد زاید متابولیکی به شکل موثر صورت نمی گیرد. درمان تنها علایم را بهبود می بخشد. پژوهشگران روش جدیدی را در خرگوش های دچار این عارضه به کار برده اند تا سلول های آسیب دیده را جایگزین نمایند. آن ها RPE هایی را به خرگوش ها پیوند زده اند که از سلول های بنیادی افراد سالم به دست آمده اند. به گفته محققان این سلول ها برای اولین بار درتحقیقات استفاده شده اند. کشف سلول های بنیادی مربوط به RPE و تعیین خصوصیات آن ها توسط محققان امریکایی و پیوند آن ها نیز توسط پژوهشگران آلمانی صورت گرفته است. آن ها سلول های بنیادی مشتق شده از RPE انسان را بر روی دیسک های پلی استری کشت داده ویک لایه نازک سلولی را به دست آورده اند. سپس این لایه در زیر شبکیه خرگوش قرار داده شده است. برای این کار وسایل خاصی توسط این گروه ساخته و به کار رفته است. بعد از 4 روز با استفاده از روش های tomographic به بررسی پیوند سلول های به کار رفته و سلول های داخل شده در لایه سلولی پرداخته اند. آن ها دریافته اند که سلول های پیوند شده زنده اند این بدین معناست که سلول های مذکور به سلول های اطرافشان پیوسته اند. بعد از 4 هفته نیز سلول های پیوند شده هنوز پایدار بوده اند. طبق این نتایج محققان معتقدند که سلول های بنیادی بالغ که از RPE به دست می آیند پتانسیل جایگزینی با سلول های آسیب دیده را دارند. آن ها می گویند در آینده این امکان فراهم خواهد شد تا بتوان فهمید چه رده هایی از سلول های بنیادی برای پیوند مناسب ترند و کاربرد درمانی این سلول ها نیاز به آزمایشات بیشتری دارد.
پایان مطلب/