تاریخ انتشار: دوشنبه 09 تیر 1393
انحراف چشم و شیوه درمان آن!

  انحراف چشم و شیوه درمان آن!

یک فوق تخصص قرنیه در تعریف استرابیسم گفت: «استرابیسم یا انحراف چشم عبارت است از هماهنگ نبودن حرکت عضلات چشم یا عدم توانایی تمرکز بین دو چشم که باعث می‌شود چشم‌‌ها در جهات متفاوتی قرارگیرند».
امتیاز: Article Rating

دکتر نوید نیلفروشان، متخصص چشم، فوق تخصص قرنیه، شاغل در بیمارستان حضرت رسول دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاع‌رسانی بنیان عنوان کرد که:  ممکن است ناهماهنگی بین دو چشم واضح باشد و یا اینکه گاهی دیده شود. این ناهمگونی در حالی است که یک چشم مستقیماً به سمت جلو نگاه می‌کند چشم دیگر به سمت داخل، خارج، بالا و یا پایین چرخیده است. چشم چرخیده بعضی اوقات به وضعیت اصلی و مستقیم برگشته و بر عکس چشم مستقیم از موقعیت خود خارج می‌شود.

این متخصص چشم افزود: در واقع هنگامی‌که تعادل بین عضله‌های چشم و رابط‌های عصبی میان چشم و مغز به درستی عمل نکنند سبب پیدایش برخی از اختلالات رشدی و تکاملی عضله‌ها می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه انحراف چشم ممکن است در هر رده سنی بوجود آید توضیح داد: ممکن است فرد به صورت مادرزادی به استرابیسم مبتلا باشد، یا شش ماه الی یک سال پس از تولد دچار انحراف چشمی شود. انحراف چشمی در بزرگسالان هم ممکن است به دلایل مختلف مانند ابتلا به بیماری‌های مغز و اعصاب، تصادف و ضربه، تروما و ... بوجود آید.

دکتر نیلفروشان ادامه داد: بنابراین انحراف چشم در بعضی موارد ثانوی است.  چنانچه "دید" یک چشم فرد به هر علتی کاهش یابد، ممکن است فرد به انحراف چشم دچار شود. برای مثال هنگامی‌که  یک چشم مبتلا به آب مروارید، مشکلات شبکیه، آب سیاه و ... می‌شود، تعادل دو چشم برقرار نمی‌شود و ممکن است چشم دیگر یا هر دو چشم انحراف پیدا کنند.

علت‌ها و نشانه‌های استرابیسم
به دیواره خارجی هر چشم، شش عضله چسبیده‌است که مسئولیت کنترل حرکات چشم را بعهده دارند. در هر چشم، دو عضله چشم را به سمت راست یا چپ می‌­برند. چهار عضله دیگر مسئولیت حرکت چشم به سمت بالا و پایین و یا کنترل حرکات مورب چشم را بعهده دارند. برای تمرکز هر دو چشم بروی یک نشانه مشخص، لازم است تمامی عضلات چشم با یکدیگر و با عضلات همکار چشم مقابل هماهنگ باشند. هر علتی که در این هماهنگی اختلال ایجاد کند می‌تواند منجر به استرابیسم شود.
 
نقش کنترلی مغز نیر بر عضلات چشم از اهمیت بسزایی برخوردار است. بنابراین کودکان مبتلا به مشکلات مغزی از قبیل فلج مغزی، عقب افتادگی مغزی، هیدروسفالی و تومورهای مغزی اغلب دچار استرابیسم می­‌شوند. هر عاملی که منجر به کاهش بینایی شود مانند عیب انکساری، آب مروارید، صدمات چشمی و ... می‌­تواند عاملی برای پیدایش استرابیسم باشد.
 
اصلی ترین علامت استرابیسم، در واقع چشمی است که در جای خود قرار ندارد. گاهی طفل در نور آفتاب یک چشم خود را می‌بندد و گاه با کج کردن سر خود به یک موقعیت بخصوص تلاش می‌کند که از هر دو چشم خود استفاده کند و گاه بصورت خستگی شدید چشم و سردرد در حین فعالیت چشمی و گاهی نیز علایم فقدان یک عمق مناسب نیز دیده می‌شود. افراد بالغی که دچار استرابیسم می‌شوند نیز اغلب از دوبینی شکایت دارند.

 

جدیدترین درمان استرابیسم

این متخصص قرنیه به این سوال که جدیدترین راه‌های درمانی برای بیماری انحراف چشم در کودکان و بزرگسالان چیست؟ اینگونه پاسخ داد: بیماری انحراف چشم انواع گوناگون و درمان‌های مختلفی دارد. درمان‌ها بستگی به سن بیمار دارد و شامل تجویز عینک، جراحی، درمان تنبلی چشم با بستن چشم، استفاده از داروهای خاص و... می‌شوند. اگر انحراف چشم یک بیماری ثانویه باشد، یعنی بیماری دیگری باعث به وجود آمدن آن شده باشد، ابتدا باید بیماری اولیه را درمان کرد.
دکتر نیلفروشان در پایان تاکید کرد: نکته‌ مهم، مخصوصا در باره کودکان این است که  انحراف چشم می‌تواند موجب تنبلی چشم شود. بنابراین باید حتما برای درمان آن اقدام کرد. البته نمی‌توان گفت همه درمان‌ها قطعی هستند. درمان گاهی سلامت کامل را به بیمار بازمی‌گرداند و هم گاهی بیمار بهبود نسبی می‌یابد و در هر فرد نیز متفاوت است.
انتهای پیام/

ثبت امتیاز
نظرات
ﺳﻪشنبه, 14 فروردین,1403

ایرانی

در طب سنتی روش موثر و جالبی برای رفع انحراف چشم وجود دارد...

ﺳﻪشنبه, 28 شهریور,1402

@barges0088

سلام من۱۷سالمه انحراف چشم دارم به سمت خارج دوتا چشمم وقتی نه سالم بود عمل کردم ولی خب نشده و الان شدید ترم شده رفتم دکتر گفت باید ۱۸ سالگی عمل کنم گفت باید سه بار حداقل عمل کنم

چهارشنبه, 04 مرداد,1402

ویهان

پسرم 4 سال و هفت ماهش چشم راستش انحراف داره دوباربردمش فوق تخصص گفتن انحراف داره ولی ضعیف نیست بلیدچکارکنم خوب بشه بهترین راه درمانش چیه

یکشنبه, 08 مرداد,1402

پزشک مشاور

ویهان@:
با سلام
تشخیص نوع درمان به نظر دکتر معالج برمیگردد و از طرفی میزان بهبودی انحراف بسته به شدت و میزان آن دارد، زیر 3- 5 سال انحراف چشم جراحی نمیشود.

ﺳﻪشنبه, 23 خرداد,1402

reza bidel

سلام خسته نباشید
من ۲۳سالمه چشم چپم دچار بیماری کوت(couts) بوده و نابینایت
علاوه بر اون انحرافی به سمت چپ داره میخواستم بدونم اگه انحرافشو جزاحی و درست کنم بازم دچار انحرافی میشه یا نه؟

شنبه, 27 خرداد,1402

پزشک مشاور

rezabidel@:
با سلام
انحراف چشم درمان قطعی ندارد، در حال حاضر عمل جراحی تنها راه درمانی است، نتیجه درمان انحراف چشم با عمل جراحی در این سن پنجاه درصد است. ولی با توجه به اینکه چشمتان هم دارای بیماری آرپی وهم انحراف چشم است بهتر است برای ممانعت از تشدید بیماری به نظر پزشک معالجتان توجه کنید.

جمعه, 19 خرداد,1402

رضا امام قلی

سلام.آیا فلج زوج ۳ درمان میشود؟

دوشنبه, 29 خرداد,1402

پزشک مشاور

رضا اما قلی@:
با سلام
دانشمندی به نام جانسون از دانشگاه جان هاپکینز به همراه تیمش در تحقیقی روی مدل موشی نشان دادندکه وقتی که وقتی سلول‌های گانگلیونی شبکیه انسانی مشتق شده از سلول‌های بنیادی جنینی انسان، را به سطح شبکیه موش اضافه کردنداین سلولهای پیوند شده قادر به ادغام در بافت شبکیه اسیب دیده حیوان نبودند. بنابراین هرگونه اسیب وارده به عصب چشم ترمیم ناپذیر است.

ﺳﻪشنبه, 19 اردیبهشت,1402

رمضانی

پسرم ۱۸ ماهشه چشم راستش دچار انحراف هست آیا ممکنه بدون عمل جراحی خوب بشه؟

چهارشنبه, 20 اردیبهشت,1402

پزشک مشاور

رمضانی@:
با سلام
تشخیص نوع درمان به نظر دکتر معالج برمیگردد و از طرفی میزان بهبودی انحراف بسته به شدت و میزان آن دارد، زیر 3- 5 سال انحراف چشم جراحی نمیشود.

یکشنبه, 02 بهمن,1401

Jila

سلام
۳۰ سالمه و تقریبا از ۲۲سالگی چشمام ضعیفه و عینک استفاده میکنم
چشم راستم انحراف دیده میشه به سمت داخل( توی آینه دیده میشه و اطرافیان هم تایید میکنن)
رفتم دکتر متخصص قرنیه، ایشون هم تایید کردن انحراف چشمم رو، عینک دادن، اذیتش کمتر میشه وقتی عینک میزنم
اما وقتی عینک نمیزنم درد میکنه چشم راستم!
رفتم متخصص انحراف چشم، گفتن انحراف نداره!!! چشمت مشکلی نداره!
در حالی چشم راستم همیشه اذیت میشه و انحراف به داخل در عکس هم مشخصه!
لطفا راهنمایی کنید، چکار کنم حالا؟!

یکشنبه, 30 بهمن,1401

پزشک مشاور

jila@
با سلام
با توجه به اینکه چشمتان هم ضعیف است احتمالا دچار انحراف چشم هستید بنابراین برای ممانعت از تشدید این حالت و دچار نشدن به تنبلی چشم بهتر است به توصیه پزشک معالج اولتان عمل کنید تا بسته به میزان انحراف چشمتان راه درمانی مناسب را به شما پیشنهاد دهند.

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

کلیدواژه
کلیدواژه